Systemisch werk

De oorsprong van de methodiek systemisch werken ligt onder andere bij Bert Hellinger. Zelf heb ik bij Phoenix opleidingen de opleiding Systemisch werk gevolgd met als grondlegger Wibbe Veenbaas.

Stel je voor dat je last hebt van één van de onderstaande symptomen, dan kun je daar naar kijken vanuit een Systemisch perspectief die je mooie inzichten geeft over het systeem waarbinnen je geboren bent, je familiesysteem. 

Mogelijke symptomen:

  • Angst ervaren, zoals faalangst, verlatings- of bindingsangst
  • Niet gezien worden
  • Niet weten wat je wilt
  • Onzekerheid
  • Niet productief zijn
  • Onduidelijke lichamelijke klachten
  • Onrust
  • Onbekend verdriet ervaren
  • Extreem verantwoordelijkheidsgevoel
  • Te graag willen helpen
  • Gebrek aan ondernemerschap
  • Doelen niet halen

Systemisch werk gaat ervan uit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt.
Je eigen familie is zo’n systeem, maar ook de organisatie waarbinnen je werkt, een vereniging, een team of je sociale omgeving.

Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen waarbinnen we zijn opgegroeid. We hebben bekrachtigende en beperkende patronen, vaak uit loyaliteit, meegenomen uit ons familiesysteem.

Deze vaak onbewuste patronen pas je nu nog steeds toe in de systemen waarvan jij nu deel uitmaakt, zoals in je relatie, het werk, de sportclub. Deze patronen zijn niet altijd helpend meer. Door een familieopstelling te maken, kun je deze onbewuste patronen zichtbaar maken en deze doorbreken . 

Elk familiesysteem kent drie basisprincipes. Als deze basisprincipes verstoort raken, zal het systeem het willen herstellen en kan het zijn dat jij of iemand anders in jullie familie daar de verantwoordelijkheid voor nemen en hier last van krijgen middels bepaalde symptomen. 

Deze drie basisprincipes zijn:
* Binding: Iedereen heeft recht op een plek in het systeem
* Volgorde: Alle plekken staan in een rangorde ten opzichte van elkaar
* Geven en nemen: Geven en nemen dienen evenredig in balans te zijn

Wil je meer te weten komen over familie opstellingen en hoe jouw familie van herkomst invloed heeft op jouw dagelijkse manier van doen? 

Doe dan de superleuke doe-dagworkshop “ Wat leeft in jou?” , inzicht vanuit je familiesysteem.  Tijdens deze dag leer je oa. de basisbeginselen van Systemisch werk, maak je een genogram van je eigen familiesysteem en leer je haar dynamieken bewust te maken, doen we een tafelopstelling en zullen we een levend veld vormen met alle groepsleden die representant staan voor de mensen uit het systeem die in het vraagstuk voorkomen. Met deze levende opstellingen kunnen we de bewegingen, patronen, mogelijke verstrikkingen, in het familieveld van de vraaginbrenger zichtbaar maken.  Dit geeft je enorm veel inzichten en zet vaak veel in beweging om eigen vraagstukken verder aan te gaan. Het meemaken en ook zelf representant zijn in opstellingen van anderen is altijd heel bijzonder en enorm verrijkend. 

Het kan ook zo zijn dat je liever om verschillende redenen 1-op1 met een coach op een systemische wijze met je vraagstuk aan de slag wilt gaan. Dat is natuurlijk ook mogelijk. 

Enkele keren per jaar geef ik een opstellingenmiddag. Dan kun je een vraag inbrengen die we gaan opstellen. Ook kun je je enkel als representant opgeven. 

Reacties zijn gesloten.