Neuro Linguistisch Programeren (NLP)

De methodiek NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) komt voort uit het bestuderen van mensen met uitzonderlijke kwaliteiten en bekwaamheden. De vragen die de twee grondleggers John Grinder en Richard Bandler in de jaren zeventig stelden, waren:

 • Hoe het komt dat sommige therapeuten in korte tijd grote resultaten bereiken, terwijl andere therapeuten voor eenzelfde probleem veel meer tijd nodig hebben?
 • Wat is de succesformule van deze succesvolle therapeuten en hoe kunnen we deze succesformule leren toepassen?

Voor het eerst in de geschiedenis werd er heel praktisch gekeken naar welke gedachtepatronen, emoties en gedrag naar succes leidden en welke juist niet. Er werd onderzocht welke onbewuste strategieën ons motiveren, onze creativiteit stimuleren en ons in mogelijkheden laten denken en welke ons remmen of tegenhouden.

NLP leren en toepassen, gaat over het ontdekken ‘hoe’ jij de dingen doet die je doet en hoe je (indien gewenst) deze kunt veranderen. Hoe reageer jij (communicatie en gedrag) op dat wat je waarneemt en hoe zou je dat effectiever of anders kunnen doen? NLP is op verschillende manieren beschreven als de techniek van de mind en de studie van succes.

De afkorting NLP staat voor Neuro Linguïstisch programmeren

Neuro gaat over hoe wij de informatie die tot ons komt via de zintuigen verwerken, opslaan en weergeven

Linguïstisch gaat over de betekenis die wij hieraan geven, zowel verbaal als non-verbaal

Programmeren gaat over het ontdekken, gebruiken en veranderen van de denk- en gedragspatronen die wij, voornamelijk onbewust, ontwikkeld hebben.  

NLP houdt zich dus bezig met hoe we de informatie uit de buitenwereld tot ons laten komen, opslaan en weergeven aan onszelf en de buitenwereld middels onze stemming, fysiologie en gedrag. NLP houdt zich dus bezig met het bewust maken van hoe we denken, communiceren en hoe we ons gedragen in een bepaalde context.

NLP biedt technieken om op deze gebieden verandering aan te brengen als dit wenselijk is. 

Mogelijk heb je een negatieve overtuiging die je tegenhoudt om stappen te zetten terwijl je dat toch graag wilt. Of eet je toch iedere avond een zak chips leeg, terwijl je nog zo voorgenomen hebt omdat niet meer te doen. En je wilt ook eens een goed gesprek kunnen voeren met die collega die je telkens niet lijkt te begrijpen. Of wil je net zo goed kunnen presenteren als ons ;-)? Succesvoller worden in je werk? Makkelijker doelen stellen? Eindelijk eens aan jezelf denken? Beter in balans komen en vooral ook blijven?

NLP is praktisch en direct toepasbaar in ons dagelijks leven en op het werk. 

Met NLP kunnen we:

 • Haalbare doelen stellen, omzetten in actie en snel en makkelijk bereiken.
 • Gedrag begrijpen en veranderen als het niet effectief is,
 • Effectief communiceren en optimaal contact maken met behulp van diverse technieken.
 • Taalvaardigheden en vraagstijlen aanleren
 • Gewenst gedrag analyseren en modelleren (overnemen van een expert)
 • Emoties begrijpen en veranderen
 • Het loslaten van negatieve ervaringen uit het verleden
 • Inzicht krijgen in denkprocessen en dit constructief gebruiken
 • Mentaal, emotioneel en fysiek beter in balans komen
 • Versnellen van je persoonlijke groei
 • En nog veel veel meer…..

Tijdens de coachsessies gebruik ik veel NLP technieken om jouw tijdens je coachsessie optimaal te kunnen ondersteunen. ook leer ik je praktische interventies die je zelf in het dagelijkse leven kan inzetten om de beste versie van jezelf te zijn. Vind je dit zelf interessant om te leren om zo effectiever te kunnen communiceren? Doe dan een NLP Practitioner opleiding. Ik geef deze 17 dagen opleiding samen met een co-trainer bij Take off support. Als je hierover meer informatie wilt, neem gerust contact met mij op.

Reacties zijn gesloten.